5. Basisschoolkind

study

Kan mijn zoon van 8 het ‘grote-mensen-journaal’ kijken?

Oorlogen, natuurrampen en geweld: er komt nogal wat langs op het journaal. Ieder kind reageert anders op het zien van heftige beelden.

Leeftijd

Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer ze meekrijgen van het wereldnieuws, dus ook buiten het journaal om. Ze horen erover op school, soms van de leerkracht of van vriendjes en vriendinnetjes, en kunnen op een gegeven moment zelf ook de krant op berichten op internet lezen. Jonge kinderen kun je nog makkelijk afschermen van de heftige beelden en verhalen, vanaf een jaar of 8 wordt dat haast onmogelijk. Zorg dat je goed in de gaten hebt wat het met je kind doet en wat het begrijpt en meekrijgt van het nieuws. Kijk mee, praat er samen over en stel je kind zo mogelijk gerust.

Gevoeligheid

Bij sommige kinderen zorgen beelden van geweld of oorlog ervoor dat ze slecht slapen en erg bang worden. Ze kunnen nachtmerries krijgen of bijvoorbeeld bang zijn om naar buiten te gaan. Heeft jouw kind daar last van? Probeer dan te voorkomen dat hij of zij veel van dat soort beelden ziet en nare verhalen hoort. Leg ook uit dat de kans niet groot is dat zulke rampen hier gebeuren.

Jeugdjournaal

Het jeugdjournaal houdt er rekening mee dat sommige beelden en verhalen niet geschikt zijn voor kinderen. Daarom kunnen kinderen vanaf ongeveer 9 jaar zelf ‘veilig’ naar het jeugdjournaal kijken. Als je als ouder meekijkt, kan dat ook vanaf 7 jaar.

Kijk ook bij:

Meekijken naar wereldnieuws

 

Hulp nodig of vragen?