Die andere ouders doen ook maar wat.

Andere ouders doen ook maar wat

Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt gedaan? Een muur stuccen, een examen halen, een andere taal leren? Een kind opvoeden?

Wanneer je je kind leert fietsen, schaatsen of veters strikken, dan zeg je waarschijnlijk regelmatig: ‘Geen zorgen, als je maar lang genoeg oefent dan lukt het op een gegeven moment vanzelf.” Goed advies. Op die manier weet je kind dat het geen domme sufferd is en dat falen hoort bij leren. Daardoor zal het, iedere keer dat het van zijn fietsje valt, opstaan en weer op het zadel klimmen. 

Maar hoe vaak hoor jij de ene ouder tegen de andere ouder zeggen: “Ah joh, gewoon blijven oefenen. Gaat het vanzelf een keer goed.” Niet vaak. Onze kinderen zijn geen projecten waar je maar eindeloos op kan experimenteren tot het een keer goed gaat. Aan de andere kant krijg je bij de aanschaf van het meest simpele Zweedse kastje een uitgebreide handleiding en bij de geboorte van je kind eigenlijk niet. Dat moet je gewoon maar kunnen.

Vroeger leerde je binnen de gemeenschap van het dorp waar je woonde hoe je een kind moest opvoeden. Maar tegenwoordig zitten we veel meer achter de voordeur en is het niet altijd meer gebruikelijk dat de grootouders een actieve rol hebben in de opvoeding. Dat betekent dat je, als je er zelf niet meer uitkomt, zelf op zoek moet gaan naar hulp.

Dat is voor veel jonge ouders een enorme drempel. De angst om weggezet te worden als ‘slechte ouder’ is groot. Niet alleen door andere ouders maar ook door diverse hulpverleningsinstanties. Daarnaast is het vertrouwen in die instanties soms ook ver te zoeken. 

Toch is hulp vragen slim. Soms is het fijn om even te kunnen sparren over een lastige opvoedsituatie; andere keren kan een professional je tips en handvatten geven en in de echt lastige situaties kun je ook daadwerkelijk hulp krijgen bij de problemen waar je als ouder dagelijks tegenaan loopt. Wees niet bang om een stempel te krijgen. Je bent een van de vele ouders die soms vastloopt. En vergeet niet: al die ‘perfecte ouders’ doen meestal ook maar wat.