Een lastig kind of lastige ouders?

Lastig kind

Een kind opvoeden is niet altijd makkelijk. Ze zijn continu in ontwikkeling en net als je denkt dat je het snapt, zitten ze alweer in de volgende fase.  De ene fase is leuker dan de andere en het ene kind is makkelijker dan het andere. Hoe komt dat eigenlijk?

Ieder mens is wel eens moe, chagrijnig, gefrustreerd of geïrriteerd. Een kind is wat dat betreft niet anders. Verwachten dat je kind dus altijd maar lief en vrolijk is, is dus niet realistisch. Sommige kinderen zitten wat vaker dan anderen niet lekker in hun vel. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De vraag is hoe jij daar als ouder mee om gaat. 

Ik wil een koekje!

Draai de situatie eens om: jij hebt een rotdag gehad, je komt thuis en wilt iets lekkers pakken uit de kast. Dan zegt iemand ineens dat dat niet mag. Oke, misschien ga je niet direct krijsend op de grond liggen, maar de kans dat je heel ontspannen reageert is vrij klein. Bedenk nu dat jouw kind nog niet goed in staat is om zijn of haar emoties en frustraties te herkennen, laat staan benoemen. Die is gewoon boos omdat jij in de weg staat tussen hem en dat koekje. Dat kind vindt zichzelf niet lastig; dat vindt jou lastig!

Nu kun je natuurlijk keihard de strijd aangaan. Jij bent de baas, hebt gelijk en jij zal de discussie winnen. Hoe groot is de kans dat je kind daar positief op zal reageren? Ook vrij klein. Het kind altijd zijn zin geven om een conflict te vermijden is het andere uiterste. Vooralsnog lijken daar geen prettige sociale mensen uit voort te komen, maar vooral hebberige en egocentrische persoonlijkheden. Geen goede optie dus.

De gulden middenweg

Je kunt beter een tussenweg zoeken. ‘Nee is nee’; dat staat vast. Maar je kunt wel begrip tonen voor de frustratie en emotie die dat oproept bij je kind. Door te benoemen wat je ziet (“Volgens mij ben je nu heel boos op mij omdat je geen koekje mag.”) geef je je kind woorden die passen bij het gevoel. Vervolgens toon je begrip (“Ik snap heel goed dat je dat helemaal niet leuk vindt.”) Vervolgens leg je uit waarom je nee zegt (“Het mag niet omdat je vandaag al twee koekjes hebt gehad en teveel koekjes zijn niet goed voor je buik.”). Je kind zal nu niet direct zeggen: “Oké, in dat geval snap ik het.” maar op de lange termijn zal het begrip krijgen voor de regels en deze niet keer op keer uitdagen.

Lastige ouder

Er is ook een kans dat je kind helemaal niet zo lastig is, maar dat jij best een 'lastige ouder' bent. Als jij gebukt gaat onder stress, angsten en spanningen, dan zal je kind daar zeker op reageren. Jouw gedrag kan een kind het gevoel geven dat het nooit iets goed kan doen. Of dat het eigenlijk alleen maar lastig is. Sommige kinderen reageren daarop door te proberen alles goed te doen en extra lief te zijn, maar het kan jouw gedrag ook gaan kopiëren. Als jij snel boos wordt, zal je kind ook snel boos worden. Wanneer jij steeds negatief op een situatie reageert, zal je kind dat ook doen. Kijk dus ook eens kritisch naar je eigen gedrag. En staat het je niet aan wat je ziet, probeer daar dan eerst aan te werken voor je verwacht dat je kind het anders doet.

Hulp vragen is ook liefde

Sommige kinderen zitten vaker dan gemiddeld niet lekker in hun vel. De oorzaak daarvan kan heel verschillend zijn. Soms kun je daar als ouder weinig aan doen. Hoe meer je probeert te helpen, hoe erger het lijkt te worden. In dat geval is het goed om hulp te vragen. Professionals kunnen jou en je kind helpen te achterhalen wat er mis is en hoe je hiermee om kunt gaan. Hulp vragen wil niet zeggen dat je een slechte ouder bent. Het is juist een teken van betrokkenheid en liefde.