Een rustig kerstdiner met kinderen

kerstdiner

Krijsende kinderen rennen rond de tafel, alles kleeft en de kerstboom staat scheef. Gezellig hoor. Kinderen vinden het kerstdiner echt heel leuk maar het duurt lang en ze moeten veel stilzitten. Dat is voor de meeste kinderen moeilijk. De een gaat hangen en dreinen terwijl 

de ander steeds drukker wordt. Toch kun je, met de juiste voorbereiding, heel gezellig samen tafelen. Hoog tijd voor een aantal tips voor een rustig kerstdiner mét kinderen.

Tip 1: maak een aparte kindertafel

Hierdoor kunnen ze onderling kletsen en hoeven ze niet de hele tijd rekening te houden met de volwassenen. Maak de tafel mooi maar zet er niet teveel spullen. Uit veiligheidsoverwegingen in ieder geval geen kaarsen en hete schalen.

Tip 2: zorg voor eten dat kinderen lekker vinden

Leuk als jij hebt staan zwoegen op een amuse van froie gras, maar als de kinderen het weigeren te eten is de kerstsfeer al snel ver te zoeken. Hou het daarom voor hen makkelijk, maar maak het een beetje chique. Pannenkoeken versieren met taartversiering is altijd leuk en ook frietjes met appelmoes en een stukje kip kun je met wat feestelijke garnering mooi opdienen.

Tip 3: geef kinderen een rol

De een mag helpen met de tafel mooi maken, de ander maakt menukaarten voor alle gasten, de derde mag de glazen vullen en de vierde neemt de bestelling van de gasten op en geeft dat door aan de keuken. Maak het chique en leg uit welk gedrag daarbij hoort. Obers rennen nooit en zijn heel beleefd.

Tip 4: zorg voor wat tijdverdrijf

Geef ieder kind een kleurplaat als placemat onder het bord en zet glazen met kleurpotloden op tafel. Nog leuker: leg een wit papieren tafelkleed op tafel en laat ze vrij tekenen.

Maak tussen de gangen door tijd om te ravotten. Stuur ze even naar buiten of organiseer een stoelendans in de kamer. (ook leuk voor volwassenen trouwens om de boel een beetje levendig te houden).

Tip 5: op tijd naar bed

Begin op tijd met je diner. Hoe later het wordt, hoe vermoeider de kinderen worden en dat is doorgaans niet bevorderlijk voor goed gedrag. Leg de jongsten rond een uur of half negen gewoon lekker in bed. Ze hebben dan toch meegedaan en zullen later mooie herinneringen houden aan het kerstdiner.